• df7b4a16cb6c92e64a702261ae2a7277.jpg

Toner, basitçe söylemek gerekirse, lazer yazıcıların baskı yapmasına izin veren malzemenin adıdır. Ofis ortamlarındaki pek çok yazıcı ve fotokopi makinesi, bir plastik kartuşla gelen tonerleri kullanır. İnce toz ve pigment, tonerin temel öğelerini oluşturur, ancak diğer birçok diğer bileşen de bu temel bileşenleri katkıda bulunmaktadır. Her toner kartuşu, her bir fotokopi makinesinin ihtiyaçlarına göre değişen oranlarda bileşen içerir.

Fotokopi makinesi toneri esas olarak toz formunda manyetik olarak şarj edilmiş bir mürekkeptir.

Toner Tozu

Bir fotokopi makinesinin toner kartuşunda bulunan toz karışımı aslında "toner" teriminin ifade ettiği şeydir. Sonuçta toner tozu, fotokopi tonerindeki ana bileşendir. Fotokopi tonerinin içerdiği malzemeleri anlamadan önce, toner tozunun nasıl çalıştığını bilmek önemlidir. Pudra gibi bir kıvama sahip olan bu son derece ince toz, fotokopi makinesinin döner tamburu ile temas ettiğinde elektrik yükü kazanır. Fotokopi makinesinin lazer ışını daha sonra şarjı tamburun önceden doldurulmuş alanlarından uzaklaştırır ve bazı alanları tonerle kaplanacak şekilde serbest bırakır. Tambur, belirli alanları tonerle kaplı bir kağıt üzerine bırakarak bir görüntü oluşturur. Toner tozu çeşitli bileşenlerin bir araya gelmesiyle oluşur.

Plastik

Isıya duyarlı plastik toz parçacıkları, toner tozu bileşiminin çoğunluğunu (yaklaşık yüzde 60'ı) oluşturur. Lazer baskı işlemi sırasında az miktarda plastik eriyerek tonerin kağıda yapışmasını ve görüntü oluşturmasını sağlar.

Demir Oksit

Demir oksit genellikle toner tozu içeriğinin yaklaşık yüzde 40'ını oluşturur. Bu kırmızımsı kahverengi madde, genellikle pas olarak bilinir. Bu metal tozu, diğer toner tozu parçacıklarının yüküne karşı koymak için gerekli olan manyetik yükün yaratılmasına yardımcı olur, "taşıyıcı" olarak işlev görür, böylece toner dönen tambur üzerindeki yapışması gereken noktalara yapışır.

Pigment

Pigment çeşitli renklerde gelir.

Pigment, tonerin rengini veren bir toz maddedir. Pigment, tüm karışık toner tozu bileşenlerine çeşitli tonlar verir. Plastik ve pigment ile birlikte, toner tozu bazının çoğunu oluşturur.

Diğer Maddeler

Öğütülmüş kum, toner çözeltisinin bir arada olmasına yardımcı olur.

Çok az miktarda öğütülmüş kum ve bal mumu, toner tozundaki pigment, plastik ve demir oksit kombinasyonunu bir arada tutar. Plastik gibi, balmumu da fotokopi makinesinde toner tozu eridikçe kağıt sayfalarına baskı yapmaya yardımcı olur. Toner çözeltisinin topaklanmasını önlemek için bazen ince toz halinde bir kıvamda silis eklenir.